sâmbătă, 7 noiembrie 2009

Reuniune în Turcia în cadrul proiectului Comenius “Heritage of Generations”



Ȋn perioada 30 octombrie-4 noiembrie anul curent, un grup de cinci profesori şi opt elevi ai Şcolii cu clasele I-VIII Comăneşti (şi Humoreni) au participat la cea de-a treia vizită de lucru din cadrul proiectului Comenius multilateral “Heritage of Generations” (“Moştenirea generaţiilor) al şcolii noastre, realizat în urma obţinerii unei finanţări prin programul sectorial Comenius al Programului de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii al Comisiei Europene.

Vizita a avut loc în Karaman (Turcia), la Zübeyde Hanım İlköğretim Okulu şi a fost un succes din toate punctele de vedere. Generozitatea, seriozitatea şi ospitalitatea gazdelor noastre, elevi şi profesori, ne-au făcut să ne simţim ca acasă şi în acelaşi timp să cunoaştem o altă cultură cu care nu avem ocazia să luăm contact în fiecare zi.



Localitatea Karaman se afla în partea asiatică a Turciei, nu departe de cunoscutul oraş Konya, faimos pentru muzeul în care se află mormântul filozofului şi teologului Mevlana.

Pe lângă sedintele de lucru, care s-au fructificat în definitivarea celui de-al doilea produs final al proiectului, şi anume o carte de tradiţii germane, româneşti şi turcesti, am avut ocazia să vizităm şcoala parteneră, să facem cunoştinţă cu profesorii, elevii şi parte din părinţii acestora din urmă. Deschiderea oficială a fost un moment de îmbinare a tradiţiilor turceşti—prezente din plin pe scenă—cu cele germane şi româneşti, întrucât fiecare şcoală a pregătit câte un moment relevant pentru tema proiectului nostru.





De asemenea, excursia organizată în Capadocia a avut scopul de a ne familiariza cu tradiţiile turceşti din cele mai vechi timpuri, într-un ţinut plin de amintiri ale trecutului. Capadocia este alcatuită dintr-un peisaj unic, în componenţa căruia intră peşteri, tuneluri şi sute de oraşe subterane săpate de hitiţi în urmă cu peste 3.000 de ani. Capadocia sau Kapadokya, după numele hitit care înseamnă “regiunea cailor frumoşi”, este un lăcaş al unor lumi apuse, pline de magie, un loc care ne surprinde nu numai prin straturile de lavă depuse într-un mod aparte de-a lungul vremurilor, ci şi prin veacurile de istorie care încă mai străbat până în prezent. Tot aici au fost construite primele mănăstiri creştine din lume.



Vizitarea oraşului Konya şi a câtorva obiective importante, printre care şi muzeul Mevlana, în care se află mormântul filosofului şi teologului anatolian Mevlana, ne-a impresionat în mod deosebit. Mevlana, unul dintre fondatorii sufismului, pentru care toată Turcia are un respect de nedescris, este transmiţătorul unui mesaj pacifist, promovând un Islam generos, tolerant şi plin de iubire, o imagine total diferită de ceea ce am văzut uneori transmis în presă. Iată şi cele şapte sfaturi ale lui Mevlana pe care ni le-au făcut cunoscute oaspeţii noştri:

Ȋn generozitate şi ajutor fii precum o apă curgătoare,
Ȋn dragoste şi mărinimie fii precum soarele,
Ȋn acoperirea greşelilor altora fii precum noaptea,
Ȋn furie şi frustrare fii precum mortul,
Ȋn modestie şi simplitate fii precum pământul,
Ȋn toleranţă fii precum marea,
Ori trăieşte aşa cum eşti, ori fii ceea ce arăţi a fi.




Şi iată şi un alt sfat al lui Mevlana pe care gazdele noastre din Turcia ni l-au pus la dispoziţie spre traducere şi luare aminte:

Vino iarăşi!
Vino iarăşi, indiferent ce ai fi,
Chiar de eşti necredincios,
Adorator al focului sau idolatru;
Uşa noastră nu este una a deznădejdii,
Chiar dacă ţi-ai încălcat căinţa de o suta de ori,
Vino, indiferent ce ai fi.

Vizita în Turcia a fost prin urmare pentru noi şi o întâlnire cu spiritualitatea turcă, adunată de-a lungul secolelor sub diverse forme şi moduri de manifestare. Dansul tradiţional al dervişilor rotitori, la care am asistat într-una dintre seri în Konya ne-a făcut să medităm asupra existenţei noastre şi a scopului nostru în viaţă. „Sema”, căci acesta este numele dansului dervişilor (urmaşi ai lui Mevlana), este un dans ritualic care are la bază obiceiurile, istoria, credinţa şi cultura turce. Când dansează, dervişii îşi întind braţele, palma dreaptă fiind îndreptată spre cer iar palma stângă spre pământ. Astfel, energia ce coboară de sus pătrunde în corp prin palma dreaptă, traversează trupul şi intră în pământ prin palma stângă. Şeicul care stă în mijlocul dervişilor care dansează simbolizează soarele iar dervişii planetele ce se rotesc în jurul său în sistemul solar Mevlana.



Le mulţumim gazdelor noastre şi echipei germane pentru momente de neuitat! Prin intermediul acestei vizite de lucru am reuşit să punem în evidenţă importanţa moştenirii tradiţionale pe care o avem de la strămoşii noştri şi, aşa cum ne propunem prin proiectul “Heritage of Generations” (“Moştenirea generaţiilor”), să o păstrăm şi reiterăm de fiecare dată când este posibil.

Prof. coord. Liliana Mihalachi

2 comentarii:

  1. Am admirat fotografiile, sunt extraordinare! Felicitari pentru toate activitatile pe care le realizezi la cele doua scoli!
    O seara minunata si mult succes in tot ceea ce faci! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult de tot! Nu sunt foarte priceputa in fotografii, acesta este mai degraba domeniul tau de expertiza. ;)
    Imi face placere sa lucrez cu copiii, in ciuda unor probleme si greutati ce tin de viata scolara din zilele noastre.
    Mult succes si tie in lucrurile minunate pe care le faci in mediul universitar si nu numai!

    RăspundețiȘtergere