joi, 3 iunie 2010

Eseu de motivare a unui elev cu dificultăţi în învăţare sau Scrisoare pentru un elev drag

Cei mai buni tovarăşi sunt cele mai bune cărţi

Astăzi ai luat o hotărâre importantă. Vrei să faci ceva pentru viitorul tău şi nu ştii cum. Scrisoarea aceasta vine în întâmpinarea ta. Speră să te ajute să mergi mai departe şi să depăşeşti dificultăţile pe care le ai în învăţare, ca să demonstrezi că eşti ca ceilalţi şi diferit de ei în acelaşi timp.

Ai vrea să înveţi, să iei note mari, să fie mulţumiţi profesorii de tine, te admire colegii şi să te laude părinţii. Nu este uşor să înveţi, nimeni nu a zis acest lucru, dar merită. Voi încerca să îţi demonstrez că într-adevăr şcoala ar putea să îţi aducă mai multe satisfacţii decât bănuieşti.
Trebuie să recunoşti că există câteva materii la care într-adevăr te descurci. Acolo ţi-ar fi foarte uşor să iei note mari dacă ai vrea şi tu îţi doreşti acest lucru, nu? Atunci ce se întâmplă pe parcurs? Vin prietenii să te invite la joacă, stai de vorbă cu ei pe calculator, eşti pus la treabă şi ţi-e dor de mama, care nu e lângă tine. Nu îţi este uşor... Chiar dacă nu îţi vine să crezi, toţi vor să îţi dea aripi să mergi un pic şi tot câte un pic mai departe.

Oare de ce trebuie atât de tare să mergi la şcoală? Ca să te trezeşti de dimineaţă şi să caşti de somn o zi întreagă, fiindcă oricum nu te-ai odihnit? Există de fapt o lungă listă de motive datorită cărora ar trebui să înveţi, iată un crâmpei dintr-o astfel de listă alcătuită de copii exact ca tine care vor să te ajute:

- Vreau să învăţ ca să cunosc mai multe lucruri;
- Vreau să învăţ ca să am cunoştinţe solide mai departe;
- Vreau să învăţ ca să ştiu;
- Vreau să învăţ ca să nu regret mai târziu;
- Vreau să învăţ ca să fiu un om cu carte;
- Vreau să învăţ ca să iau note bune;
- Vreau să învăţ ca să fie părinţii mei bucuroşi;
- Vreau să învăţ ca să devin ceea ce îmi doresc;
- Vreau să învăţ ca să demonstrez celorlalţi cât pot;
- Vreau să învăţ ca să mă descurc în viaţă;
- Vreau să învăţ ca să pot să-i ajut pe alţii să aibă parte de învăţătură;
- Vreau să învăţ ca să devin profesor;
- Vreau să învăţ ca să fiu superior în faţa celorlalţi;
- Vreau să învăţ ca să-mi pot ajuta copii;
- Vreau să învăţ ca să scap de şcoală;
- Învăţ din plăcere;
- Învăţ din respect;
- Învăţ pentru mine;
- Învăţ pentru că trebuie;
- Învăţ pentru că şcoala te face mare;
- Învăţ pentru că nu am ce face;
- Învăţ din devotament pentru profesor/profesoară;
- Vreau să învăţ ca să trec clasa.

Nimic nu te opreşte să înveţi ca să fii precum ceilalţi şi să demonstrezi că nimeni nu este ca tine. Trebuie doar să îţi doreşti mai mult, mai mult de la tine, mai mult de la ceilalţi! Încearcă să descoperi ce te face într-adevăr fericit şi urmează-ţi scopul propus. Fiecare pas de-al tău să fie o călăuză spre ceea ce îţi doreşti. Dacă eşti credincios, gândeşte că şi Dumnezeu dăruieşte celui care Îi dăruieşte timpul, planurile şi activitatea sa. Nu îţi cere mai mult decât poţi duce şi oferă mâncare doar celui care munceşte.

Alege-ţi un model pentru o viaţă care să îţi devină ghid. La fiecare mişcare sau atitudine gândeşte-te ce ar face modelul tău? Străduieşte-te să te apropii cât mai mult de acel model. Dacă nu poţi să îţi alegi un singur model, alege o altă variantă – notează pe o foiţă de hârtie ce ţi-a plăcut la ceilalţi şi ai vrea să ai şi tu… apoi, pasul cel mai dificil, pune în practică!
Încă nu eşti foarte hotărât că merită într-adevăr efortul? Observi că cei care nu şi-au ros coatele pe băncile şcolii au reuşit mai mult decât cei cu note mari, decât cei care au pierdut petrecerile cele mai tari din oraş?

Gândeşte-te o secundă dacă vrei să fii în locul lor! Îţi doreşti să arăţi la 20 de ani ca la 30 şi să ratezi toate bucuriile vieţii, bucuriile care devin amintiri ale destinului la bătrâneţe? În plus, fiecare are un noroc al său, iar soarta ta nu te opreşte să trăieşti, să te bucuri, să ai prieteni aleşi, SĂ FII TU!

Fii tu! Stabileşte într-o secundă, rapid, ce lucruri te fac fericit! Apoi, încearcă să faci în fiecare zi câte un pas minuscul pentru gigantica bucurie a vieţii tale! Mergi înainte încet, dar sigur. Scrie-ţi un program pentru ziua următore şi fă tot posibilul să-l respecţi. Dacă stai şi te gândeşti, nici măcar nu înveţi pentru azi, ci pentru mâine, adică pentru liceu, pentru facultate sau pur şi simplu pentru un viitor colorat. În acest raport ceilalţi contează prea puţin - cel mai mult contezi TU!

De ce am îndrăznit să îţi scriu, să mă cobor din „turnul meu de fildeş”? Este destul de simplu: nu îmi doresc să faci greşelile pe care le-am făcut eu sau le-au făcut colegii mei. Vreau să fii fericit şi să nu stea o neînsemnată notă în calea destinului tău luminos. Capul sus, privirea înainte, demonstrează că râvneşti să fii fericit şi liber! Demonstrează celorlalţi că poţi, fiindcă TU POŢI!

Cu mult respect şi drag,
un profesor care doreşte să fii Cineva

Prof. Constantinescu Anca
Şcoala cu clasele I-VIII Comăneşti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu