marți, 8 decembrie 2009

Articole ale elevilor noştri: Magia Japoniei

Deja mulţi dintre elevii noştri au călătorit în străinătate, în cele mai multe cazuri în vacanţă la părinţii lor care lucrează în diverse ţări ale Europei. Este şi cazul elevului nostru Costel Bilan, din clasa a VII-a de la Şcoala cu clasele I-VIII Comăneşti. Costel însă a plecat spre o destinaţie exotică; el şi-a vizitat mama în Japonia şi nu a ratat cele mai frumoase locuri de acolo. Iată un articol scris de Costel cu impresii personale, dar şi cu date statistice culese de pe http://www.tourismguide.ro.


Prezentarea Japoniei

Japonia sau „Ţara Soarelui-răsare” este situată pe un lanţ de insule aflate între Oceanul Pacific şi Marea Japoniei, la est de Peninsula Coreeană. Potrivit unei legende, Japonia este o ţară care a fost creată de zei. Zeii au înfipt o sabie în ocean, la scoaterea ei formându-se patru picături ce au devenit patru insule principale, precum şi o multitudine de insule mici (peste 5000). Conform legendelor şi documentelor japoneze, Ţara Soarelui-răsare are o istorie de aproximativ 2 milenii şi jumătate. Capitala Japoniei este Tokyo, unul dintre cele mai frumoase oraşe din lume şi al doilea ca mărime după New York. Japonia este cea mai modernă ţară din lume.



2. Atracţii turistice în Japonia

Tokyo

Populaţia oraşului Tokyo este de 8,5 milioane de locuitori. Zgârie-norii sunt atât de numeroşi încât întreaga populaţie parcă ar trai undeva în ceruri. Ȋn ceea ce mă priveşte, cel mai impresionat am fost de curăţenia tuturor oraşelor din Japonia.

Muntele Fuji

Este simbolul Japoniei, cunoscut în toate colţurile lumii, care atinge impresionanta altitudine de 3776 m. Vârfurile sale sunt perfect simetrice şi mereu acoperite de zăpadă. Masivul este loc de pelerinaj pentru japonezi, cât şi pentru turişti, fiind considerat casa zeilor şi a sufletelor înălţate la ceruri.

Ȋmpreună cu zona înconjurătoare, Fuji aparţine Parcului Naţional Fuji-Hakone-Izu.

Kyoto

Vechea capitală a Japoniei este o aglomerare de clădiri şi grădini istorice: castelul Nijo, datând din secolul al XV-lea, temple şi altare străvechi, Palatul Imperial cu excepţionala sa arhitectură, decoraţiunile sale interioare unice în lume şi grădinile de acum 300 de ani, templele Sanjusangendo şi Kinkakuji, care vorbesc despre o civilizaţie străveche şi înfloritoare.


3. Date geografice despre Japonia

Caracteristici geografice

Japonia constă din peste 3000 de insule mici şi patru insule principale. Hokkaido, cea mai nordică (78.508 km2), are un lanţ muntos central înconjurat de depresiuni fertile de coastă. Honshu (230.448km2) este de asemenea muntoasă şi conţine cel mai înalt vârf al Japoniei, Fujiyama (3.770m). Shikaku (187.757 km2) şi Kyushu (42.079 km2) au de asemenea munţi şi câmpii. Cele patru insule au mulţi vulcani activi, izvoare termale şi cutremure frecvente. Deoarece insulele sunt munţi în proporţie de 85%, depresiunile sunt puţine, ele găsindu-se numai aproape de coastă, precum Kanto, cea mai mare dintre câmpii, şi văile râurilor.


Clima
Japonia are climat musonic. Vânturile suflă dinspre est în timpul verii şi dinspre vest în timpul iernii. Marea Japoniei, care separă insulele de Asia, are un efect moderator asupra climei. Ploile cad în principal în lunile de vară în est, dar nord-vestul primeşte ploaie de iarnă adusă de vânturi peste Marea Japoniei. Hakodate, în nord, are temperatura medie de -3°C în ianuarie şi 19°C în iunie, cantitatea de precipitaţii fiind de 120 cm.

Silvicultura
67% din Japonia este împădurită, în principal în regiunile muntoase şi deluroase, şi copacii asigură materia primă pentru construcţii, industriile celulozei şi hârtiei şi combustibilii. Prin reîmpădurire, versanţii nu rămân goi. Pădurile sunt mixte, de conifere şi foioase, iar sugi (cedrul japonez), hinoki (chiparosul japonez) şi akaneatru (pinul roşu) sunt deosebit de utili. Lemnul importat este vital pentru nevoile industriale ale Japoniei. Japonia este al doilea mare producător de hârtie din lume şi un important producător de celuloză din lemn şi de cherestea din conifere.

Agricultura
12% din suprafaţă sunt destinate agriculturii, iar 2% păşunatului. Cea mai mare parte a ţării este prea muntoasă pentru agricultură, deşi o parte din versanţi sunt terasaţi. Orezul este principala plantă cultivată (peste 13 milioane tone pe an), în special în sud, unde uneori este posibilă dubla cultivare. Se cultivă şi alte cereale, alături de trestie de zahăr, fructe, cartofi dulci şi soia. Sunt importante păsările domestice, porcii şi vitele. Fermele sunt mici, dar mecanizarea este răspândită.

Transportul
Din cei 44.297 km de cale ferată, 11.649 km au fost electrificaţi, inclusiv Tokaido, legătură de mare viteză între Osaka şi Tokyo. Oraşele mari sunt legate prin terenuri expres moderne. Transportul naval este vital. Chiba, Tokyo, Yokohama, Osaka, Kobe şi Nagya sunt porturi importante pe Honhu, iar Hakodate pe Hokkaido şi Kitakyushu pe Kyushu.

Pescarii
Japonia este prima ţară din lume în ceea ce priveşte pescuitul, cu până la 10 milioane de tone de peşte capturaţi anual. Peştii sunt importanţi în alimentaţia japonezilor şi pe lângă pescuitul în ocean, există multe pescării în ape mici de coastă. Crevetele sunt cele mai importante în apele mici, iar stridiile cu perle sunt o sursă de venit valoroasă. Macroul şi tonul sunt importanţi în apele mai adânci, iar balenele mai sunt capturate de japonezi în ciuda opoziţiei internaţionale.

Industria
Japonia este o naţiune industrială importantă. Este prima din lume în producerea oţelului şi în construcţia navelor. O oţelărie mare este la Kitakyushu, iar navele se construiesc la Osaka. Japonia produce mai multe automobile şi televizoare decât orice altă ţară. Textile de toate tipurile şi articole de înaltă tehnologie precum calculatoarele sunt de asemenea produse.

Energia
Japonia este independentă de petrolul importat. Acesta provine în principal din Orientul Mijlociu. Circa 65% din electricitate este în termocentrale şi 205 în hidrocentrale. Restul este de provenienţa nucleara, iar o parte geotermală.

Oraşe
Yokohama, în Câmpia Kanto este al doilea oraş ca mărime, cu 3.197.000 locuitori. Osaka (2.633.000 de locuitori) este un port şi un centru industrial important. Kobe (1.464.000 de locuitori), centru industrial şi Kyoto (1.471.000) fosta capitală, sunt în apropiere.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu