luni, 30 ianuarie 2012


162 DE ANI DE LA NAŞTEREA LUCEAFĂRULUI POEZIEI ROMÂNEŞTI, MIHAI EMINESCU



            „Ape vor seca în albie, şi peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, şi câte o stea va vesteji pe cer în îndepărtări, până când acest pământ să-şi strângă toate sevele şi să le ridice în ţeava subţire a altui crin de tăria parfumurilor sale”. Această  “introducere” ar trebui memorată, pentru frumuseţea expresiei şi pentru adevărul ei. Este ultima frază a cărţii lui G. Călinescu, Viaţa lui Mihai Eminescu. Poate că nimeni nu a cuprins mai bine în cuvinte unicitatea absolută a poetului, durata geniului său, comparabilă cu cea a erelor geologice şi naşterea poeziei lui din  ,,toate sevele” pământului românesc.
            În fiecare an se vorbeşte parcă mai puţin pe posturile de televiziune despre acest tip de reactualizare a unei personalităţi importante a culturii constituit de momentele aniversare din viaţa literară românească. Trecerea sub tăcere a unor astfel de evenimente care au rolul de a repune în discuţie biografii, opere, sensuri ale unor fenomene culturale sau personalităţi literare este simptomatică  pentru această perioadă în care trăim.
            Născut în 1850, poetul s-a format într-un climat spiritual nu prea favorabil, dar a îndrăznit să aibă, în politică şi mai ales în literatură, opinii personale care depăşeau cert mentalitatea conservatoare, poetul suferind desigur, ca mulţi creatori în vechile orânduiri, influenţele ideologiei claselor dominante. Creaţia lui Eminescu nu reprezintă a fulguraţie uluitoare, unică şi neaşteptată pe cerul poeziei româneşti, ci o sinteză istorică de tradiţie popular-naţională şi de cultură, concentrată într-o personalitate genială, cu o gândire socială şi filozofică profundă şi cu o sensibilitate de acuităţi superioare.
La Şcoala cu cl. I – VIII HUMORENI, evenimentul a fost marcat printr-o serie de activităţi desfăşurate în săptămâna 16 – 20 ianuarie 2012, precum: conceperea si prezentarea unor materiale PPT despre viaţa si activitatea marelui poet, audiţii, recitarea de versuri dedicate lui Mihai Eminescu (concurs), realizarea unui portofoliu cu creaţii din opera eminesciană, realizarea de lucrări plastice inspirate din versurile poetului si expunerea acestora. La aceste activităţi au participat elevii claselor V – VIII, sub îndrumarea prof. de limba şi literatura română.
Nu-l căutaţi pe Eminescu în afara voastră! Eminescu e în voi. Eminescu  e în oricare dintre români, oriunde se vor afla în această lume mare !
                                                             
                                                                                                Prof. Mariana Cigoli
                                                                                                Foto: Prof. Iulia Glaser  
 
  
       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu