Cu forţe proaspete, la Şcoala cu clasele I-VIII Comăneşti, de la ora 8:00, am început să ne aducem aminte de Eminescu. Cei care au deschis drumul au fost elevii clasei a VI-a cu o multitudine de abordări eseistice, fiecare dorind să răspundă în mod indirect la întrebarea "Cine este Eminescu pentru mine?". Cel mai emoţionant eseu s-a dovedit şi cel mai aplaudat - "Poetul nostru Mihai Eminescu" de Sofian Angela, iată şi un crâmpei:
"Pentru mine, marele poet Mihai Eminescu contează foarte mult, deoarece, citind unele poezii, mi-am lărgit creativitatea. Am început să înţeleg sentimentele şi emoţiile totodată. Am învăţat să gândesc mai încolo de imaginaţie şi pot spune că am început să-mi urmez visul de a compune poezii".
S-a remarcat şi eseista noastră cunoscută, Sofian Andreea-Fevronia.
În plus, la aceeaşi clasă, scriitorul a fost interiorizat şi definit într-un mod aparte, iar lecţia nu atât de "comestibilă" despre cazuri şi funcţii a luat un alt contur când s-a vorbit doar despre un singur tip de poezie.
Clasele a V-a şi a VI-a au prezentat la rândul lor un set de portofolii cu poezii scrise de Mihai Eminescu sau de către mâinile lor fragede, desene, gânduri şi comentarii.
După amiază am schimbat locaţia, la Şcoala cu clasele I-VIII Humoreni, unde domana profesoară Nica Maria a organizat elevii în cadrul unui program de recitare cronologică a unor poezii, fiind monitorizaţi de riguroasa şi curajoasa prezentare realizată de Tabarcea Andreea din clasa a VI-a. Emoţiile celor mai mari au fost învinse de cei mai mici, iar elevii din toate clasele au avut şansa să îşi amintească pentru câteva clipe cine a fost Eminescu, ce evenimente au dominat viaţa sa, dar şi cum sunau versurile învăţate în anii parcurşi până acest moment.
Să ne amintim de Eminescu nu doar cu vorba, ci şi cu fapta cuvântului citit!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu