sâmbătă, 24 aprilie 2010

Reuniune de proiect Comenius la Geschwister-Scholl Realschule în Germania

Ȋn perioada 15-21 aprilie a.c. a avut loc ultima mobilitate din cadrul proiectului Comenius multilateral (2008-2010) “Heritage of Generations” (“Moştenirea generaţiilor) al şcolii noastre, derulat pe baza unei finanţări prin programul sectorial Comenius al Programului de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii al Comisiei Europene.

Echipa care s-a deplasat de data aceasta la Betzdorf a fost formatã din patru elevi, douã cadre didactice şi subsemnata, în calitate de coordonatoare a acestui proiect.



Fiindcã proiectul presupune întoarcerea în spaţiul tradiţiilor şi obiceiurilor strămoşilor noştri, vizita aceasta a avut rolul de a ne familiariza şi mai bine cu ceea ce înaintaşii acestora le-au lãsat spre pãstrare. De aceea, pe lȃnga lucrul la cele trei produse care ne-au mai rãmas de finalizat (un CD cu cȃntece tradiționale, un DVD cu materiale despre tradiții şi un coş cu produse tradiționale), am avut ocazia de a vizita cȃteva obiective foarte importante din zonã, care se aflã în strȃnsã legãtura cu tema proiectului, şi anume: castelul Marksburg, Piatra Druizilor din apropierea oraşului Betzdorf (legenda acesteia poate fi cititã şi în cartea de tradiții realizatã în cadrul proiectului), statuia lui Loreley de pe malul Rinului (legenda legatã de aceastã statuie se regãseşte şi în cartea noastrã de tradiții), mãnãstirea catolicã Marienstatt şi vechile oraşe Hachenburg şi Offhausen.



Deschiderea oficialã a reunit echipele Comenius din cele trei țãri alãturi de oficiali ai oraşului Betzdorf. Elevii şcolii germane Geschwister-Scholl Realschule au interpretat cȃteva cȃntece tradiționale pentru oaspeți şi au dansat, iar elevii noştri i-au încȃntat cu cȃntece şi dansuri tradiționale romȃneşti.



O surprizã nemaipomenitã a fost sã admirãm cȃțiva elevi germani dansȃnd un joc tradițional romȃnesc. Se pare cã vizita lor în Romȃnia şi spectacolul oferit de noi cu acea ocazie a fost şi un foarte bun exercitiu de învãțare.

Deşi întoarcerea în țarã a fost amȃnata cu douã zile din cauze independente de noi (erupția vulcanului din Islanda), ne-am simțit foarte bine şi am admirat seriozitatea şi ospitalitatea gazdelor noastre din Betzdorf.



Mobilitãțile din cadrul proiectului s-au finalizat, dar proiectul se va termina în luna iunie a acestui an, pȃnã atunci cele trei echipe Comenius din țãrile implicate în proiect continuȃnd lucrul online la produsele finale menționate mai sus.

Prof. Liliana Mihalachi
Coordonator proiect Comenius multilateral “Heritage of Generations”

4 comentarii:

  1. iti sta foarte bine in costumul national.pupici,,iuliana

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna,am vazut ca ati fost in Germania nu chiar departe de mine, Betzdorf e cam la 40 km de unde stau eu,felicitari pentru acest proiect!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumim. Daca stiam unde sunteti in Germania, va chemam la deschiderea oficiala din scoala germana.
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc, Iuliana! Imi place foarte mult costumul traditional romanesc. Nu am purtat cand eram micuta, asa ca am recuperat in acest proiect.

    RăspundețiȘtergere