luni, 27 aprilie 2009

"Ziua Angliei" (23 aprilie) la Şcoala cu clasele I-VIII Comăneşti

Acţiunea a avut loc sub îndrumarea subsemnatei şi a constat în antrenarea elevilor într-o activitate de descoperire cu ajutorul prezentărilor în PowerPoint a principalelor elemente caracteristice Regatului Unit al Marii Britanii şi Angliei.
Activitatea face parte din planul de diseminare al cursului de specializare pe care l-am efectuat la Oxford, în perioada 19-30 ianuarie a.c., prin intermediul programului sectorial Comenius din programul “Învăţare pe tot parcursul vieţii” al Comisiei Europene.
La activitate am folosit informaţii, materiale şi fotografii obţinute prin amabilitatea profesorilor noştri de la Oxford, iar elevii au fost foarte încântaţi de acestea.
Întreaga activitate s-a încheiat cu un concurs numit "Cine ştie mai multe despre UK?", în cadrul căruia elevii cu rezultatele cele mai bune au primit premii constând în cărţi în limba engleză adecvate vârstei lor.
Felicitări elevilor claselor V-VIII şi domnilor profesori participanţi la activitate: prof. Cuşnir Viorica, prof. Constantinescu Anca, prof. Morar Rodica şi prof. Lupu Constanţa.
Iată şi câteva fotografii de la activitate.


Prof. Liliana Mihalachi

joi, 16 aprilie 2009

PASTE FERICIT!

Cu ocazia sarbatorilor pascale uram tuturor elevilor si profesorilor precum si tuturor cititorilor sa aiba parte de un Paste fericit si luminos, cu bunatate si bunastare!

Prof. Liliana Mihalachi

vineri, 10 aprilie 2009

Activitate în cadrul programului "Spring Day 2009" la Şcoala cu clasele I-VIII Comăneşti

Expoziţia de desene "Europa noastră" din cadrul programului "Spring Day" ("Primăvara Europeană")a avut loc astăzi şi la Şcoala cu clasele I-VIII Comăneşti. Elevii s-au dovedit a fi foarte creativi, dar şi competitivi, încercând să rezolve împreună un puzzle cu ţările Europei pus la dispoziţie de ISJ Suceava prin amabilitatea doamnei inspector Lidia Acostoaie, căreia îi mulţumim pe această cale.
Desenele cele mai frumoase au fost premiate, din juriu făcând parte doamna director Morar Rodica, domnişoara profesoara de Limba română Constantinescu Alina, subsemnata şi reprezentanţi ai elevilor.
Felicitări tuturor!


Prof. Liliana Mihalachi

joi, 9 aprilie 2009

Activitate în cadrul programului "Spring Day 2009" la Şcoala cu clasele I-VIII Humoreni

Aşa cum anunţam cu câteva săptămâni în urmă, astăzi debutează activităţile din cadrul programului "Spring Day 2009" ("Primăvara europeană 2009"). Prima activitate planificată în acest sens a avut loc la Şcoala cu clasele I-VIII Humoreni sub forma unei expoziţii de desene numită "Europa noastră", urmărind să ilustreze modul în care văd elevii claselor V-VIII Europa, Uniunea Europeană şi ideea de "unitate în diversitate".
Expoziţiei am mai adăugat şi materiale despre Uniunea Europeană şi programele derulate de Comisia Europeană, pe care elevii au avut ocazia să le consulte în timpul pauzelor şi care au fost achiziţionate prin amabilitatea doamnei profesoare Lidia Acostoaie, inspector pentru Programe europene din cadrul ISJ Suceava.
De asemenea, elevii fiecărei clase s-au întrecut în a pune împreună piesele unui puzzle reprezentând continentul european şi statele membre ale Uniunii Europene.
Cei mai activi în cadrul manifestării au fost elevii clasei a VI-a, care au fost răsplătiţi cu premii pentru implicare.


O expoziţie asemănătoare va avea loc şi mâine la Şcoala cu clasele I-VIII Comăneşti.
Prof. Liliana Mihalachi

Pregătiri de Paşte la grădiniţă

Cu sfială-n ochi şi-n paşi,
A sosit un iepuraş
Îmbrăcat în haină nouă
Şi în braţe-un coş cu ouă.

Şi copiii din grupa mică de la grădiniţa din Humoreni se pregătesc de Paşte împreună cu doamna educatoare Silvia Vorobchievici. Cum tradiţia este ca înainte de Paşte să vopsim ouă, iată că şi copiii noştri au vrut să arate cât de pricepuţi sunt nu numai într-ale vopsirii ouălor, ci şi în realizarea coşuleţelor de Paşte.


Pentru a răsplăti munca tuturor copiilor, doamna educatoare a dăruit fiecărui copil câte un iepuraş din ciocolată de diverse culori, nu înainte însă ca fiecare dintre copii să spună clar şi tare culoarea iepuraşului ce avea să-l primească.

Prof. Liliana Mihalachi

miercuri, 8 aprilie 2009

Concurs de Paşte


Elevii clasei a VI-a de la Şcoala cu clasele I-VIII Humoreni, sub îndrumarea subsemnatei, se pregătesc zilele acestea pentru participarea la concursul online "Ce ne aduce Iepuraşul?", ediţia a II-a, lansat pe www.econcurs.ro.
Iată şi câteva dintre desenele participante la concurs.



Prof. Liliana Mihalachi

luni, 6 aprilie 2009

Interviu cu doamna profesoară Cuşnir Viorica

Aflată în pragul pensiei, doamna profesoară de istorie şi geografie Cuşnir Viorica a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu şi de a împărtăşi parte din gândurile dumneaei cu cititorii acestui blog şcolar.

Liliana Mihalachi (L.M.): Doamna profesoară Cuşnir, în prag de pensie, cu ce gânduri părăsiţi şcoala noastră?
Cuşnir Viorica (C.V.): Îmi închei activitatea la catedră, deşi, spiritual, mă simt încă tânără şi utilă în meseria pe care mi-am făcut-o cum am ştiut mai bine.

L.M.: De câţi ani predaţi şi la câte şcoli aţi activat?
C.V.: Mi-am început activitatea la 1 septembrie 1972 şi am o vechime de 37 de ani, din care 3 ani la Şcoala Draxini-Băluşeni, jud. Botoşani şi 34 de ani la Şcoala Comăneşti, jud. Suceava.

L.M.: Ce v-a motivat în profesia dumneavoastră timp de atâţia ani?
C.V.: În întreaga mea cariară am ştiut (am simţit) că ceea ce fac eu are valoare. Pentru mine există un singur mod de a convinge pe cineva să facă lucrul respectiv; acesta mi-a fost terenul pe care mi-am motivat toate generaţiile de elevi folosind forţa entuziasmului ce mă caracterizează şi respectându-le demnitatea.

L.M.: Ce recomandări aveţi pentru profesorii tineri?
C.V.: Colegilor mai tineri le-aş recomanda să înveţe cum să treacă de la nemulţumire la satisfacţie, de la acea apatie la implicare, să privească lucrurile din perspectiva celor din jurul lor şi să devină sincer interesaţi de identificarea propriilor calităţi.

L.M.:Vorbiţi-ne puţin despre generaţiile de copii pe care le-aţi avut până acum.
C.V.: Pornind de la premisa că educaţia face schimbări la nivel individual, grupal sau social, am căutat să adopt un comportament care să favorizeze, nu să blocheze schimbările pe care mi le doream în domeniul cunoaşterii, atitudinilor şi comportamentului elevilor. Urmărind evoluţia şcolară şi profesională a generaţiilor de elevi, pot aprecia că nu mi-a fost înşelată încrederea în posibilităţile fiecăruia de a progesa, chiar dacă în ritm propriu, în domenii şi niveluri de realizare diferite; foştii mei elevi şi-au afirmat şi confirmat valoarea morală şi profesională.

L.M.: Cum apreciaţi evoluţia sistemului de învăţământ românesc? Credeţi că putem intra în competiţie cu şcolile din Europa?
C.V.: Învăţământul românesc a intrat într-o fază calitativă care încearcă să abordeze din perspectiva unei paradigme integratoare problemele esenţiale ale trecerii spre un sistem educaţional modern, comparabil cucel al ţărilor cu un învăţământ evoluat. În domeniul educaţiei prin diferite obiecte de studiu, în general, prin geografie sau istorie, în special, există un interes deosebit pentru abordarea unor probleme de dimensiuni educaţionale cum ar fi: dimensiunea globală, dimensiunea europeană, dimensiunea naţională, dimensiunea culturală etc. Cu toate disfuncţiile existente, consider că şcoala românească poate face faţă în competiţie cu şcolile europene.

L.M.: Aveţi vreun dicton, maximă sau idee după care v-aţi călăuzit în profesie?
C.V.: Da! În profesie m-am călăuzit după maxima "Meseria se face, nu se prestează!"

L.M.: Care apreciaţi că este cea mai importantă realizare din cariera dumneavoastră didactică?
C.V.: Marea satisfacţie pe care am avut-o în carieră este că am avut ocazia să formez elevilor mei un sistem de valori care să le orienteze comportamentul şi cariera, să le ofer standarde la înălţimea cărora să trăiască. I-am învăţat să nu înlocuiască exigenţa cu trimiterea în derizoriu şi să aibă încredere că valoarea învinge baricadele timpului.

L.M.: Aveţi vreun sfat pentru elevii de astăzi?
C.V.: Îmi sfătuiesc elevii să considere învăţătura ca fiind cheia cu care vor putea descuia porţile unui viitor neprevăzut dar incitant, să se împace cu ideea că nicio slujbă nu mai este comodă sau sigură şi să ştie că primul pas spre succes este identificarea propriilor calităţi.

L.M.: Dacă aţi mai avea ocazia să va alegeţi profesia încă o dată, aţi mai vrea să fiţi profesor?
C.V.: Dacă astăzi aş fi pusă în situaţia de a opta pentru o viitoare profesie, sigur aş alege meseria de profesor; numai aşa mi-am realizat dorinţa sinceră de a învăţa cum să valorific cele mai importante elemente din viaţa mea personală şi profesională--oamenii.

Interviu şi fotografii: prof. Liliana Mihalachi

duminică, 5 aprilie 2009

Şcoala cu clasele I-VIII Humoreni, clasa a VI-a: în Suceava cu doamna dirigintă

Duminică, 5 aprilie a.c., elevii clasei a VI-a de la Şcoala cu clasele I-VIII Humoreni care au dorit să se relaxeze într-o scurtă ieşire în Suceava au petrecut câteva ore vizitând mănăstirea "Sfântul Ioan cel Nou" şi apoi relaxându-se la o îngheţată la Iulius Mall Suceava împreună cu diriginta clasei (subsemnata).

La mănăstire, elevii au primit binecuvântarea părintelui şi au fost miruiţi pentru sănătate şi spor la învăţătură.

În speranţa de a găsi patinoarul deschis, ne-am îndreptat cu toţii spre Iulius Mall, însă se pare că vara a venit mai repede decât ne aşteptam iar patinoarul a rămas doar o amintire frumoasă. Am petrecut în schimb câteva ore împreună la o îngheţată, un suc şi ceva cumpărături.


Mulţumim mamelor şi fraţilor mai mari care au însoţit copiii până la Suceava şi înapoi acasă la Humoreni.

Prof. Liliana Mihalachi

sâmbătă, 4 aprilie 2009

Simpozionul Naţional Studenţesc "Consensus" la Universitatea din Suceava

În perioada 2–4 Aprilie 2009, la Universitatea Ştefan cel Mare Suceava a avut loc prima ediţie a Simpozionului Naţional Studenţesc "Consensus", cu tema "Cultura de elită / Cultura populară - dialog contemporan" în limba engleză, organizat de Catedra de Limba Engleză a Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării (coordonatori: Conf. univ. dr. Cornelia Macsiniuc şi Drd. Daniela Marţole).

Pentru mine participarea la acest simpozion a fost o provocare şi o ocazie deosebită de a intra în dialog cu studenţi din alte centre universitare (Iaşi, Bucureşti, Cluj, Galaţi) atât în calitate de studentă doctorandă a Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava prezentând propria lucrare, cât şi ca moderatoare a secţiunii "Studii culturale".

Deschiderea oficială a avut loc la ora 9.30 în Amfitreatrul Dimitrie Leonida al Universităţii din Suceava şi a fost urmată de sesiunea de dimineaţă de prezentare a lucrărilor. După masa de prânz la cantina nou renovată a universităţii, prilej de socializare între participanţi şi profesori, a urmat sesiunea de prezentări de după-amiază. Ziua a continuat cu o vizită la Cetatea de Scaun a Sucevei şi la Observatorul astronomic, iar la ora 19.30 a avut loc înmânarea diplomelor şi a premiilor simpozionului într-un cadru festiv.

Sâmbătă, 4 aprilie, participanţii au fost invitaţi într-o excursie la mănăstirile din Bucovina, pentru a încheia vizita în Suceava într-un mod relaxant.



Prof. Liliana Mihalachi