vineri, 21 noiembrie 2014

Cerc pedagogic la limba română



      Vineri, 14 Noiembrie 2014, Școala Gimnazială Comănești a găzduit cercul pedagogic al profesorilor de limba și literatura română din zona Suceava 3. Activitățile desfăsurate s-au dovedit a fi o oportunitate frumoasă pentru participanți de a discuta și împărtăși experiențe didactice noi.
Tema a fost COMUNICAREA- CONDIȚIE A SUCCESULUI ȘCOLAR ȘI SOCIAL și a fost ilustrată printr-o lecție demonstrativă cu titlul Comunicarea monologată. Comunicarea dialogată susținută de subsemnata în calitate de profesor de limba și literatura română a școlii gazdă. La activitate au participat elevi ai claselor a VI-a și a VIII-a de la școlile Comănești și Humoreni. Lecția a fost dinamică și interactivă, copiii au lucrat atât individual cât și pe grupe.  D-na profesoară Mariana Cigoli a pregătit un referat cu tema Comunicarea- condiție a succesului școlar și social și a făcut, de asemenea, în calitate de consilier educativ, o scurtă prezentare a școlii.
Cadrele didactice participante au lucrat pe ateliere, dovedind interes și profesionalism, iar cercul s-a dovedit a fi un  prilej  de a împărtăşi unii altora din propria experienţă şi de a găsi cele mai bune strategii de a forma şi dezvolta la elevi competenţele de comunicare.


Sărbătoarea Halloween



Sărbătoarea Halloween a fost celebrată la Școala gimnazială ”Vornicu Simion Tăutu” Comănești prin organizarea unei petreceri, la care atracția principală a fost concursul de costume. Elevii au confecționat costume, dovleci Jack-o-lantern și au participat la concursuri specifice acestei sărbători. La final au fost premiate cele mai reușite costumații, dar pentru a desemna cîștigătorii s-a ținut cont și de felul în care participanții s-au descurcat la probele concursului.
Coordonator: Prof. Popescu Veronica-Iuliana

Halloween



Halloween

Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii. Ea este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie.
Termenul Halloween reprezintă o variantă scoțiană a denumirii All-Hallows-Even („evening”), adică noaptea dinainte de „All Hallows”. Până în secolul al XX-lea, ea era scrisă și „Hallowe'en”, eliminând „v”-ul și scurtând cuvântul. Deși sintagma All Hallows apare în engleza veche (ealra hālgena mæssedæg, „sărbătoarea tuturor sfinților”), conform Oxford English Dictionary (ediția a doua) de la Oxford University Press, All-Hallows-Even a fost atestat abia la 1556.
Simbolurile și obiectele artizanale asociate Halloweenului s-au dezvoltat în timp. De exemplu, sculptarea de jack-o'-lantern provine din obiceiul de Ziua Tuturor Sfinților de modelare a unor felinare din napi pentru luminarea sufletelor din purgatoriu. Napul era folosit tradițional de Halloween în Irlanda și Scoția,[14][15] dar imigranții veniți în America de Nord au folosit dovleacul indigen, care erau mai ușor accesibili și mai mari – fiind mai ușor de modelat decât napii.Tradiția americană de modelare a dovlecilor este atestată de la 1837 și a fost asociată inițial cu vremea recoltei, nefiind specifică Halloweenului decât spre sfârșitul secolului al XIX-lea.

Pentru a marca această sărbătoare elevii claselor a VII-a și a VIII-a de la Școala gimnazială Humoreni au realizat un parteneriat cu Școala gimnazială Todirești. Parteneriatul a avut ca titlu ”Halloween – Spooky Cards”. Elevii ambelor școli au confecționat felicitări și au scris mesaje de prezentare, dar și urări specifice zilei de 31 octombrie. Pentru a-și cunoaște mai bine colegii cu care au făcut schimb de felicitări, elevii ambelor școli au trimis și fotografii de grup. Taoate materialele realizate au fost expuse pe panoul școlii. Acest proiect a avut ca scop încurajarea comunicării în limba engleză cu parteneri reali.
Coordonatori proiect: Prof. Popescu Veronica-Iuliana
                                    Prof. Aparaschivei Andreea