luni, 30 ianuarie 2012


162 DE ANI DE LA NAŞTEREA LUCEAFĂRULUI POEZIEI ROMÂNEŞTI, MIHAI EMINESCU



            „Ape vor seca în albie, şi peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, şi câte o stea va vesteji pe cer în îndepărtări, până când acest pământ să-şi strângă toate sevele şi să le ridice în ţeava subţire a altui crin de tăria parfumurilor sale”. Această  “introducere” ar trebui memorată, pentru frumuseţea expresiei şi pentru adevărul ei. Este ultima frază a cărţii lui G. Călinescu, Viaţa lui Mihai Eminescu. Poate că nimeni nu a cuprins mai bine în cuvinte unicitatea absolută a poetului, durata geniului său, comparabilă cu cea a erelor geologice şi naşterea poeziei lui din  ,,toate sevele” pământului românesc.
            În fiecare an se vorbeşte parcă mai puţin pe posturile de televiziune despre acest tip de reactualizare a unei personalităţi importante a culturii constituit de momentele aniversare din viaţa literară românească. Trecerea sub tăcere a unor astfel de evenimente care au rolul de a repune în discuţie biografii, opere, sensuri ale unor fenomene culturale sau personalităţi literare este simptomatică  pentru această perioadă în care trăim.
            Născut în 1850, poetul s-a format într-un climat spiritual nu prea favorabil, dar a îndrăznit să aibă, în politică şi mai ales în literatură, opinii personale care depăşeau cert mentalitatea conservatoare, poetul suferind desigur, ca mulţi creatori în vechile orânduiri, influenţele ideologiei claselor dominante. Creaţia lui Eminescu nu reprezintă a fulguraţie uluitoare, unică şi neaşteptată pe cerul poeziei româneşti, ci o sinteză istorică de tradiţie popular-naţională şi de cultură, concentrată într-o personalitate genială, cu o gândire socială şi filozofică profundă şi cu o sensibilitate de acuităţi superioare.
La Şcoala cu cl. I – VIII HUMORENI, evenimentul a fost marcat printr-o serie de activităţi desfăşurate în săptămâna 16 – 20 ianuarie 2012, precum: conceperea si prezentarea unor materiale PPT despre viaţa si activitatea marelui poet, audiţii, recitarea de versuri dedicate lui Mihai Eminescu (concurs), realizarea unui portofoliu cu creaţii din opera eminesciană, realizarea de lucrări plastice inspirate din versurile poetului si expunerea acestora. La aceste activităţi au participat elevii claselor V – VIII, sub îndrumarea prof. de limba şi literatura română.
Nu-l căutaţi pe Eminescu în afara voastră! Eminescu e în voi. Eminescu  e în oricare dintre români, oriunde se vor afla în această lume mare !
                                                             
                                                                                                Prof. Mariana Cigoli
                                                                                                Foto: Prof. Iulia Glaser  
 
  
       

miercuri, 25 ianuarie 2012

Halloween 2011


Halloween-ul este una dintre cele mai vechi sărbători, originile ei găsindu-se cu mii de ani în urmă. Numele de halloween vine de la expresia „all hallows’ even”, din limba engleză, si reprezintă numele unei sărbători creştine numită a tuturor sfiinţilor, “ajunul zilei tuturor sfinţilor”.
Anul acesta, cu ocazia sărbătorii englezeşti de Halloween (31 octombrie), elevii şcolilor din Humoreni si Comăneşti au vizionat o comedie de familie cu tema Halloween-ului: “Spooky Buddies”, o producţie Disney, 2011. Filmul relatează întâmplările hazlii ale căţeluşilor Buddies din preajma Halloween-ului, precum si legenda Câinelui Fantomă. Elevii au putut observa o zi tipică de Halloween din Statele Unite ale Americii, unde se desfăşoară acţiunea filmului, obiceiurile si costumele specifice.
Înainte de a viziona filmul, copiii au urmărit o prezentare Power Point, descoperind lucruri noi si interesante despre Halloween: semnificaţia si originile sărbătorii, legenda bostanului Jack O’Lantern, obiceiuri si superstiţii, precum şi semnificaţia simbolurilor acestei sărbători.
De asemenea, copiii au marcat sărbătoarea englezească cu tradiţionalii bostani sculptaţi, şi au realizat desene cu teme specifice (precum: vrăjitoare, monştrii, schelete, fantome, case bântuite, bostani, etc.) cu care ou ornat sălile de clasă. 


                                                                                         Prof. Iulia Glaser
   

joi, 19 ianuarie 2012

Ziua Nationala a Curateniei

            Ziua de Curatenie Nationala are menirea de a ne atrage atentia asupra sanatatii mediului inconjurator, grav amenintat de poluare. "Let’s Do It, Romania” este cel mai mare proiect de implicare sociala din Romania, care isi propune sa responsabilizeze autoritatile şi cetatenii in ceea ce priveste gestiunea corecta a deseurilor si aplicarea legislatiei de mediu. Proiectul isi propune curatarea arealelor naturale de pe teritoriul intregii tari intr-o singura zi.
         Elevii Scolii cu clasele I-VIII, Comanesti, Suceava, au participat vineri, 23.09.2011. la campania “Curatenie in toata tara”. Actiunea a fost organizata de d-na inv. Chindris Rodica si a antrenat toti elevii de gimnaziu din scoala noastra. Acestia, echipati corespunzator, au pornit impreuna cu cadrele didactice in actiunea de ecologizare a comunei Comanesti. Dupa cateva ore, voluntarii s-au intors obositi, dar multumiti ca au lasat in urma un sat mai curat.
Prof. Maria Isepciuc

Festivalul de datini şi obiceiuri populare „Cetina de brad”



În cea de-a doua zi a Sărbătorii Crăciunului, pe 26 decembrie 2011, la Pârteştii de Sus a avut loc  Festivalul de datini şi obiceiuri populare „Cetina de brad”, ediţia a XI-a, 2011. La  eveniment au participat şi elevii şcolii noastre cu piesa de teatru popular „Banda lui Bujor”  şi cu dansul bărbătesc specific zonei numit „Clopoţelul”.

           Felicitari tuturor participanţilor, ne mândrim cu voi şi sperăm că strădaniile v-au fost pe deplin răsplătite.




Prof. Maria Isepciuc
Foto: inv. Chindris Rodica

miercuri, 18 ianuarie 2012

Să încurajăm tinerii să citească!

      În fiecare an, data de 25 noiembrie marchează Ziua fără televizor şi calculator, eveniment care doreşte atragerea atenţiei elevilor şi parinţilor asupra acestui fenomen, care, prin conţinutul neadecvat pe care-l promovează uneori, poate propaga în rândul tinerilor atitudini antisociale printer care: dezinhibiţia, desensibilizarea faţă de victime, afectarea operaţionalităţii sistemului cognitiv, învăţarea unor tehnici de agresiune.

     La ŞCOALA CU CL. I-VIII COMĂNEŞTI şi ŞCOALA CU CL. I-VIII HUMORENI, acest eveniment a fost sărbătorit în săptămâna 21-25 noiembrie 2011 prin diverse acţiuni ale elevilor: realizarea şi prezentarea unor materiale despre efectele negative ale televizorului şi calculatorului asupra copiilor, expoziţie de desene şi colaje cu tema “Să spunem DA lecturii!”, organizarea de concursuri în care elevii şi-au dovedit cu măiestrie capacităţile creative în conceperea unui cvintet pornind de la cuvintele carte, televizor, calculator, crearea unui slogan pentru Ziua de 25 noiembrie precum şi a unor afişe pro/contra televizor&calculator, prolectură.
       Finalitatea acestei activităţi a constat în conştientizarea elevilor că televizorul şi calculatorul nu sunt absolut indispensabile vârstei lor, că există şi alte modalităţi de ocupare a timpului liber, printre care lectura.
“Deschide cartea ca să înveti ce au gândit alţii; închide cartea ca să gândeşti tu însuţi.”(HEYDE)

prof. Mariana Cigoli
prof. Maria Isepciuc

























vineri, 13 ianuarie 2012

ȘCOALA CU CLASELE I-VIII COMĂNEȘTI







ȘCOALA CU CLASELE I-VIII HUMORENI