miercuri, 31 martie 2010

Pregătiri pentru Paște la Şcoala Humoreni


Ȋn holul școlii din Humoreni puteţi să vizionaţi lucrările cu tematică pascală ale copiilor de la grădinită îndrumaţi de doamna educatoare Veronica Rusu (grupa mijlocie), ale elevilor clasei a III-a coordonaţi de doamna institutor Cristina-Antoanela Mareș și ale elevilor clasei a VII-a îndrumaţi de subsemnata, în calitate de dirigintă.



Paște fericit!

Prof. Liliana Mihalachi

marți, 30 martie 2010

Ȋnregistrări în cadrul proiectului Comenius

Fiindcă am avut parte de o zi cu soare, astăzi am realizat filmările pentru viitorul DVD care va fi realizat în cadrul proiectului Comenius multilateral “Heritage of Generations” (“Moştenirea generaţiilor) al şcolii noastre, derulat pe baza unei finanţări prin programul sectorial Comenius al Programului de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii al Comisiei Europene.



Artiștii noștri și cei care au colaborat la înregistrarea câtorva cântece populare sunt elevii clasei a VII-a de la Şcoala cu clasele I-VIII Comănești. Alături de subsemnata, a mai participat doamna institutor Chindriș Tatiana-Rodica.



Elevii Grigorean Monica-Domnica și Sofian Octavian-Petru, care au cântat individual şi împreună, au fost îndrumaţi de domnul profesor Daniel Aniculăesei de la Palatul Copiilor, unde cei doi elevi ai noștri studiază la clasa de muzică populară a domnului profesor.



DVD-ul pentru care au fost înregistrate cântecele de astăzi va mai conţine și alte cântece și obiceiuri tradiţionale înregistrate în școala noastră pe timpul acestui an școlar, la care se vor adăuga înregistrările partenerilor noștri din Germania și Turcia.



Felicitări clasei a VII-a pentru implicare și seriozitate! Pe lângă materialele minunate pe care le-am înregistrat, ziua de astăzi este și un strop de culoare aparte de care ne vom aminti peste ani.



Prof. coordonator proiect Comenius
Liliana Mihalachi

duminică, 28 martie 2010

Artistul nostru din clasa a VII-a

Sofian Relu Mihai este elev în clasa a VII-a la Şcoala Humoreni şi pasionat de artă. Dedică apropape în fiecare zi cel puţin două ore creaţiilor lui. Pentru expoziţia de desene din școală, din semestrul acesta, de care se ocupă domnișoara profesoară de limba franceză și desen Păstrăv Elena, Relu a pregătit două lucrări speciale, folosind ca tehnică lucrul cu ajutorul făinei de grâu și a acuarelei. Iată și artistul alături de ce a reușit să facă.






Prof. Liliana Mihalachi

sâmbătă, 27 martie 2010

Cărticica manifest împotriva sărăciei



Ȋn cadrul proiectului “Spring Day” (Primăvara europeană) 2010, una dintre activităţile elevilor din şcolile noastre a fost de a crea o cărticică manifest împotriva sărăciei.

Elevi din clasele a V-a și a VII-a de la Şcoala Comănești şi din clasa a VII-a de la Şcoala Humoreni au participat la realizarea acestui material, făcând poze şi scriind texte.

Iată şi materialul realizat, care va fi inclus şi în primul număr din anul acesta al revistei școlii în limba engleză—EXPRESS.
Manifest Booklet against Poverty

De asemenea îl veţi regăsi și pe site-ul “Spring Day” 2010.

Prof. Liliana Mihalachi

joi, 25 martie 2010

Concurs de logică și argumentare



Ȋn cadrul iniţiativei lăudabile “2010—Anul Matematicii în Şcoala Românească” (http://www.anulmatematicii.ro), Intuitext şi Societatea de Ştiinte Matematice din România invită elevii claselor VII-XII la un concurs de logică şi argumentare, care se desfăşoară în perioada martie-septembrie 2010 și are drept scop dezvoltarea abilităţilor de argumentare, gândire critică şi logică.

Mai multe detalii puteţi afla accesând pagina concursului: http://www.viitoriolimpici.ro.

Lansarea concursului va avea loc pe data de 29 martie a.c.

Subiectele se încadrează în aria curriculară matematică – informatică – logică.

Sperăm că elevii şcolii noastre ne vor reprezenta cu succes.

Prof. Liliana Mihalachi

marți, 23 martie 2010

Cerc pedagogic la limba română

Şcoala noastră a găzduit astăzi cercul pedagogic la limba română, în cadrul căruia domnişoara profesoară Nechita Magdalena de la Şcoala Humoreni a ţinut o lecţie despre interdisciplinaritate, referitoare la personalitatea domnitorului Ştefan cel Mare la clasa a VII-a.



Domnişoara profesoară Constantinescu Anca, de la Şcoala Comănești, a prezentat referatul cu tema Proiectul—metodă complementară de evaluare.

Ȋnainte de desfăşurarea lucrului pe ateliere, condus de doamna profesoară metodist Paicu Elena, subsemnata a spus câteva cuvinte despre proiectul Comenius “Heritage of Generations” din școala noastră şi a prezentat produsele deja finalizate din proiect.



Activitatea a fost considerată un succes de către domnii profesori, fiind impresionaţi de seriozitatea cu care s-au pregătiti elevii, stilul şugubăţ al jurnalelor de proiect ţinute de aceştia şi dramatizarea de la finalul activităţii.



Prof. Liliana Mihalachi

luni, 22 martie 2010

Francofonia la Şcoala Humoreni


În fiecare an, pe 20 martie, în lumea întreagă se sărbătoreşte ziua internaţională a Francofoniei. De aceea, nici în şcoala noastră acest eveniment nu a trecut neobservat.


Astfel, subsemnata a organizat o activitate dedicată zilei internaţionale a Francofoniei, în care a antrenat elevii claselor V-VIII din Şcoala Humoreni.


Activitatea a constat într-un scurt istoric al Francofoniei, după care a urmat vizonarea pe fond muzical a unor imagini din Franţa. La sfârşitul activităţii , elevii au participat la un concurs ce a constat într-un test grilă.

Ȋn zilele precedente concursului, elevii s-au documentat dintr-un material pus la dispoziţia lor iar în urma concursului, toţi elevii au fost premiaţi.



Au mai participat la această activitate domnul profesor Sofian Sorin, domnișoara profesoară Nechita Magdalena şi domna institutor Mareş Cristina-Antoanela.


Prof. Păstrăv Elena

Şcoala cu clasele I-VIII Humoreni

vineri, 19 martie 2010

Premiul I la faza pe judeţ a concursului “Made for Europe” 2010


Cu o mulţime de emoţii ne-am deplasat astăzi, îmbrăcaţi în port popular, la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu” din Suceava pentru a prezenta cele două produse din cadrul proiectului Comenius “Heritage of Generations”, înscrise la concursul “Made for Europe” de anul acesta, faza pe judeţ.

Competitorii şi colegii noştri din celelalte şcoli au prezentat produse minunate, care au ilustrat munca, dar şi pasiunea cu care lucrează în proiecte europene. Doamna inspectoare pentru programe comunitare și integrare comunitara, prof. Lidia Acostoaie, coordonatoare a echipei de inspectori școlari și profesori care au făcut parte din juriu, ne-a ajutat să trecem peste emoţii, întâmpinându-ne cu un zâmbet şi felicitându-ne pe toţi pentru proiectele noastre.

După prezentarea celor 11 produse ale tuturor şcolilor din judeţ, înainte de premiere, juriul ne-a dat sfaturi folositoare pentru ediţiile viitoare iar apoi a anunţat câștigătorii:

- Menţiuni: Grădiniţa din Pătrăuţi, pentru produsul “Păpuşile călătoare care vorbesc” şi Școala cu clasele I-VIII nr. 10 cu produsul “Puzzle”;

- Premiul al III-lea: Școala cu clasele I-VIII din Adâncata cu produsul “CD- Colinde de Crăciun-European Christmas”;

- Premiul al II-lea: Școala cu clasele I-VIII nr. 2 din Rădăuţi cu produsul “Joc didactic: Oraşul meu”;

- Premiul I: Școala cu clasele I-VIII Comăneşti cu produsul “Book of Traditions-Carte de tradiţii” şi Colegiul Tehnic “Laţcu Vodă” din Siret cu produsul “Site: www.re-creation.go.ro”;

- Premiul de popularitate: Grădiniţa din Pătrăuţi, pentru produsul “Păpuşile călătoare care vorbesc”.



Suntem mândri să ne numărăm printre cei care au urcat pe podium şi mulţumim tuturor acelora care ne-au ajutat şi încurajat la prima noastră participare de acest fel.
Ȋn luna aprilie, vom participa la faza pe ţară a concursului “Made for Europe”, care va avea loc la Bacău, unde sperăm să fim la înălţime.

Prof. Liliana Mihalachi
Coord. proiect Comenius “Heritage of Generations” (2008-2010)

miercuri, 17 martie 2010

Anul acesta participăm la “Made for Europe” 2010


Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” găzduieşte zilele acestea etapa judeţeană a concursului naţional „Made for Europe”, activitate care se desfăşoară anual și are ca scop promovarea experienţelor pozitive în derularea proiectelor finanţate prin programe comunitare, stimulând creativitatea, inovaţia şi spiritul de competiţie.


Fiindcă școala noastră a finalizat deja două produse în cadrul proiectului Comenius multilateral “Heritage of Generations” (“Moștenirea generaţiilor”), anul acesta vom participa la “Made for Europe” și noi. Calendarul de perete Comenius și cartea de tradiţii realizate în cadrul proiectului nostru le puteţi viziona săptămâna aceasta la standul nostru din holul Colegiului Naţional “Mihai Eminescu”.



Iată și cele două produse cu care intrăm în concurs împreună cu descrierile lor, care vor fi prezentate juriului în ziua de 19 februarie de către următorii elevi: Grigorean Monica (clasa a VII-a, Şcoala Comănești), Mareș Manuela-Elena (clasa a V-a, Şcoala Humoreni), Strugariu Cristina-Floricica (clasa a V-a, Şcoala Comănești), Tabarcea Andreea (clasa a V-a, Şcoala Humoreni).

Produse "Made for Europe" 2010- Scoala cu clasele I-VIII Comanesti


De asemenea, elevii Sofian Raluca (clasa a VIII-a, Şcoala Comăneşti) şi Mareş Gabriel-Codrin (clasa a VII-a, Şcoala Humoreni) vor împărtăşi celor prezenţi câteva impresii ca urmare a participării lor la mobilităţile din cadrul proiectului în Germania și respectiv Turcia.

Le ţinem pumnii tuturor pe vineri!

Dorim să mulţumim doamnei inspector pentru programe europene, prof. Lidia Acostoaie, pentru sfaturile oferite în vederea participării la acest concurs.


Prof. Liliana Mihalachi

luni, 8 martie 2010

8 Martie la Şcoala cu clasele I-VIII Humoreni

Ȋntreaga şcoalã s-a pregãtit de sãrbãtoare, de la gradiniţã pânã la clasele mari. Flori, cântece, poezii, voie bunã şi multe, multe mame venite sã-şi vadã copiii mai mari şi/sau mai mici aducându-le omagiul anual.
La mulţi ani tuturor femeilor şi mamelor!



La clasele V-VIII, domnul profesor de istorie, geografie şi culturã civicã Alin Damian a sãrbãtorit ziua de 8 Martie prin lucrare de control cu subiecte speciale pentru fete, scrise chiar de mâna domnului profesor. Iatã un exemplu:



Prof. Liliana Mihalachi

Foto: Inst. Antoanela-Cristina Mar, prof. Liliana Mihalachi

Montaj: prof. Liliana Mihalachi

8 Martie la Şcoala cu clasele I-VIII Comãneşti

Programul de 8 Martie

• 8 – 8:50 Am descoperit la clasa a VI-a ce este mama şi ce înseamnă pentru noi, uitându-ne la felicitările de săptămâna trecută;

• 8:50 - 9:05 Am participat la decernarea premiilor pentru „Cel mai bun articol”, la „Cărticica de română” nr.2 , unde au câştigat la egalitate elevii Sofian Octavian-Petru şi Straton Adriana-Ioana;

• 9:05- 9:50 Am cântat „La mulţi ani!” fetelor de la clasa a VII-a şi profesoarei de la catedră, ne-am adus aminte de ce ne iubim mamele şi de ce „ne uităm după fete”, fiindcă tot le-am sărbătorit;

• 10-10:15 Chiar şi cei mari şi-au adus aminte de mămicile lor, chiar dacă acum par să se uite după „alte” fete;

• 11:00-13:10 Ne-am distrat la petrecerea organizată de domnul profesor Sofian Sorin şi alături de elevii clasei a V-a.



În concluzie, a fost o frumoasă zi de sărbătoare, ne-am bucurat şi am primit sau dăruit zâmbete şi flori, subliniind mereu de ce există o zi a femeii, o zi a mamei! Sperăm ca zâmbetele născute pe buzele noastre să nu piară nici într-o mie de ani şi toate de zilele să fie la fel de frumoase ca cea care tocmai a trecut!





Prof. Constantinescu Anca
Şcoala cu clasele I-VIII Comãneşti

sâmbătă, 6 martie 2010

Spring Day 2010


Spring Day este deja un eveniment care se sărbătoreşte în şcoala noastră prin activităţi legate de Europa. Anul acesta activităţile se vor desfăşura în toate ţările europene în perioada 22-30 martie şi se organizează sub semnul anului european pentru combaterea sărăciei şi a excluderii sociale.
Iată activităţile planificate în şcoala noastră, care se vor regăsi prezentate de subsemnata şi în limba engleză pe pagina de internet a acestui proiect european.

Activităţi în cadrul proiectului SPRING DAY 2010


Responsabil Programe Europene: prof. Mihalachi Liviuţa-Liliana

Director: prof. Morar Rodica


Nr. crt.

Denumirea activităţii

Data şi locaţia

1.

Cărticica manifest împotriva sărăciei (Manifest Booklet against Poverty)

22-26 martie 2010

Şcoala Comăneşti, Şcoala Humoreni

2.

Drepturile mele de cetăţean european – prezentare şi dezbatere

24 martie

Şcoala Humoreni

3.

Concurs de eseuri: “Mă simt european pentru că...”

25 martie

Şcoala Comăneşti
















Prof. Liliana Mihalachi

8 Martie anticipat


Aflată în pragul pensionării, doamna profesoară Nistor Ileana nu s-a dezobişnuit din a ne oferi lecţii model din care noi, cei tineri, avem de învăţat foarte multe.

Pe data de 3 martie 2010, doamna profesoară Nistor a convocat ultima şedinţă cu părinţii în calitate de dirigintă la clasa a V-a, întrucât din luna martie va preda doar obiectul de specialitate ca profesor pensionar.



Şedinta a avut şi o componentă surpriză şi anume o mică serbare anticipată de 8 Martie, în care elevii clasei a V-a au cântat şi şi-au exprimat propriile gânduri despre mamele lor în poezii şi scurte compoziţii în proză.



Felicitări doamnei profesoare Nistor Ileana pentru o viaţă dedicată şcolii!


Prof. Liliana Mihalachi

vineri, 5 martie 2010

1 Martie original


Luni, 1 martie 2010, clasa a V-a de la Şcoala cu clasele I-VIII Comăneşti a impresionat profesorii şi colegii prin adaptarea modernă a schiţei Vizită... de I.L. Caragiale.

Evenimentul a fost coordonat de tânăra noastră domnişoară profesoară Constantinescu Anca, deja cunoscută în şcoală pentru ideile şi activităţile sale de calitate, care au cucerit atât elevii, cât şi părinţii.

Iată şi un fragment din schiţă, filmat de Raluca Sofian, elevă în clasa a VIII-a la aceeaşi şcoală.



Prof. Liliana Mihalachi